Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Dru┼ítvo

U MANJE OD GODINU DANA U SRBOBRANU JE EVIDENTIRANO 72 SLU─îAJA NASILJA U PORODICI!


Prvog juna na snagu je stupio novi Zakon o spre─Źavanju nasilja u porodici koji treba da spre─Źi nasilje u porodici pre nego što do njega do─Ĺe, onemogu─çi nasilnika da bude uz ┼żrtvu, ali i da oja─Źa ugro┼żene.


Zakon je predvideo niz novina uklju─Źuju─çi i mogu─çnost da hitnim merama nasilnik bude udaljen iz stana, ako ┼żivi zajedno sa ┼żrtvom. Nasilniku mo┼że da bude zabranjen i prilazak ┼żrtvi, a te mere ukupno mogu da traju do 32 dana.

Zakon predvi─Ĺa i stro┼że mere prema onim koji ne primenjuju propise na odgovaraju─çi na─Źin i to disciplinsku odgovornost za nosioce pravosudnih funkcija i prekršajnu za policijske slu┼żbenike.

Predvi─Ĺena je i prekršajna odgovornost za dr┼żavne organe koji ne budu prijavljivali nasilnike.

U razgovoru sa Biserkom Veselinovi─ç, direktorkom Centra za socijalni rad opštine Srbobran i Jasminom Pecelj ─Éur─Ĺevac, socijalnim radnikom ove ustanove saznali smo nešto više na ovu temu. Izme─Ĺu ostalog i podatak iz naslova, koji je prili─Źno alarmantan i opravdava usvajanje jednog ovakvog zakona. Tako─Ĺe u razgovoru smo ─Źuli da je od momenta stupanja na snagu novog Zakon evidentrano dve prijave na teritoriji naše opštine, od kojih je jedna prihva─çena i nasilnik je uklonjen iz porodi─Źnog doma, dok je druga odba─Źena, jer se radilo o drugoj vrsti nasilja. Direktorka Veselinovi─ç govorila je o osnovnim novinama koje donosi ovaj novi Zakon u smislu spre─Źavanja porodi─Źnog nasilja, a o detaljima i na─Źinu kako ─çe se i ko ─çe Zakon sprovoditi  je govorila Jasmina Pecelj ─Éur─Ĺevac:

Centar za Socijalni rad naše opštine ima formirano porodi─Źno savetovalište i u tu svrhu odabrani broj telefona koji je dostupan gra─Ĺanima od 17 do 20 ─Źasova svakog radnog dana. Svi gra─Ĺani koji imaju problem u porodici putem ovog telefona mogu da dobiju savet i podršku. Na taj na─Źin pre svega cilj je preventivno delovanje kako ne bi došlo do porodi─Źnog nasilja i kako bi se spre─Źile situacije u kojima konflikti eskaliraju i pretvaraju se u nasilje. Broj telefona na koji mo┼żete da potra┼żite savetodavnu pomo─ç je 063 10 50 665

S.Š. 

Postavio: Administrator dana 2017.06.16   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAAnketa
DA LI SRBIJA PROLAZI GRUPU NA SVETSKOM PRVENSTVU?


» Komentari
» Arhiva anketa
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
O┼á ┼Żarko Zrenjanin U─Źa
Radost
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin