Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/805/u-manje-od-godinu-dana-u-srbobranu-je-evidentirano-72-sluaja-nasilja-u-porodici/

Verzija za tampu / To ScreenviewU MANJE OD GODINU DANA U SRBOBRANU JE EVIDENTIRANO 72 SLUČAJA NASILJA U PORODICI!


Prvog juna na snagu je stupio novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe, onemogući nasilnika da bude uz žrtvu, ali i da ojača ugrožene.


Zakon je predvideo niz novina uključujući i mogućnost da hitnim merama nasilnik bude udaljen iz stana, ako živi zajedno sa žrtvom. Nasilniku može da bude zabranjen i prilazak žrtvi, a te mere ukupno mogu da traju do 32 dana.

Zakon predviđa i strože mere prema onim koji ne primenjuju propise na odgovarajući način i to disciplinsku odgovornost za nosioce pravosudnih funkcija i prekršajnu za policijske službenike.

Predviđena je i prekršajna odgovornost za državne organe koji ne budu prijavljivali nasilnike.

U razgovoru sa Biserkom Veselinović, direktorkom Centra za socijalni rad opštine Srbobran i Jasminom Pecelj Đurđevac, socijalnim radnikom ove ustanove saznali smo nešto više na ovu temu. Između ostalog i podatak iz naslova, koji je prilično alarmantan i opravdava usvajanje jednog ovakvog zakona. Takođe u razgovoru smo čuli da je od momenta stupanja na snagu novog Zakon evidentrano dve prijave na teritoriji naše opštine, od kojih je jedna prihvaćena i nasilnik je uklonjen iz porodičnog doma, dok je druga odbačena, jer se radilo o drugoj vrsti nasilja. Direktorka Veselinović govorila je o osnovnim novinama koje donosi ovaj novi Zakon u smislu sprečavanja porodičnog nasilja, a o detaljima i načinu kako će se i ko će Zakon sprovoditi  je govorila Jasmina Pecelj Đurđevac:

Centar za Socijalni rad naše opštine ima formirano porodično savetovalište i u tu svrhu odabrani broj telefona koji je dostupan građanima od 17 do 20 časova svakog radnog dana. Svi građani koji imaju problem u porodici putem ovog telefona mogu da dobiju savet i podršku. Na taj način pre svega cilj je preventivno delovanje kako ne bi došlo do porodičnog nasilja i kako bi se sprečile situacije u kojima konflikti eskaliraju i pretvaraju se u nasilje. Broj telefona na koji možete da potražite savetodavnu pomoć je 063 10 50 665

S.Š.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign