Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

MATURANTI GIMNAZIJE 1966/67


Danas je naš "Dan zaljubljenih u daljine", one prošle i buduće... Dan zaljubljenih u danas, sjutra i juče, napisala je povodom 50 godina proslave mature, Olga Dabović, jedna iz generacije maturanata generacije 1966/67 Gimnazije "Svetozar Miletić" u Srbobranu.


Emotivno, sa puno ljubavi, drugarstva koje traje 5 decenija danas su se okupili nekadašnji maturanti srbobranske Gimnazije. Sve o ovoj generaciji nekadašnjih učenika rečeno je u knjizi "Priča o nama" koju je napisao Branislav Ivkov. Knjigu je pisao dugo, a kao prilog obeležavanju pedesetogodišnjice mature. Narodna biblioteka je objavila ovu knjigu, a lokalna samouprava je finasijski podržala njeno izdavanje.

Te davne 1967.godine njih 76 je maturiralo od ukupno 136 đaka koji su upisali prvi razred. Među njima su pored Branislava Ivkova, bili dr Pavle Tomić, dr Svetozar Nićin i Danilo Drapšin. Njih četvorica su inicijatori i začetnici ideje da se napiše knjiga koja će sabrati sve ono što krasi ovu generaciju. Nažalost Tomić, Nićin i Drapšin nisu doživeli izlazak knjige koju je napisao Ivkov zahvaljujući mnogima koji su mu dostavili fotografije i razne materijale.

- Knjiga je nastala na osnovu sećanja, kaže autor, a u našim godinama sećanje nije najbolji saveznik, tako da je sigurno mnogo toga ostalo nezapisano, dodaje Ivkov.

Ipak, ovo je vredno svedočanstvo o jednom vremenu, jednoj generaciji, jednoj školi i neobičnom prijateljstvu koje traje više od 5 decenija.

Svi učesnici današnjeg skupa dobili su po primerak knjige, a nakon održanog časa u klupama Gimnazije i male zakuske, druženje je nastavljeno u restoranu "Gurman".

Susretu su prisustvovali i pojedini profesori ove generacije, kao i neki od potomaka onih koji nisu više među živima, kojima je minutom ćutanja odata počast. Susret je iznedrio i jednu inicijativu. Naime, dogovoreno je da se pokrene građanska inicijativa i dostavi komisiji za promenu naziva ulica i trgova u opštoini Srbobran, da se istaknutim đacima ove generacije, doktorima nauka Pavlu Tomiću u Turiji i Svetozaru Nićinu u Srbobranu, dodele ulice sa njihovim imenima.

S.Š.

  

Postavio: Administrator dana 2017.06.18   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin