Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

SUBNOROVCI U RODNOJ KUĆI GENERALA MIŠIĆA!


Opštinsko udruženje SUBNOR-a posetilo je rodnu kuću Vojvode Živojina Mišića,komandanta 1.Armije,stratega čuvene Kolubarske, ili Suvoborske bitke (novembar i decembar 1914. ) Velikog rata. 


Nakon Cerske bitke,znatnih gubitaka Srpske vojske u toku povlačenja, kada je ceo svet očekivao kapitulaciju Kraljevine Srbije na mesto komadanta 1. Armije postavljen je general Živojin Mišić. Uspešnom protivofanzivom potukao je znatno jaču austrougarsku vojsku i oslobodio Beograd i Srbiju.

- Zahvaljujući razumevanju Predsednika opštine Gospodina Neška Čestića koji nam je obezbedio prevoz, uspeli smo da realizujemo ovu posetu.Takođe smo posetili mesto gde je za vreme Kolubarske bitke bio razmešten štab 1.armije u Mionici ,danas trg Vojvode Živojina Mišića na kome se nalazi i njegov spomenik. Nakon toga smo posetili rodnu kuću, gde nas je potomak rođaka Živojina Mišića, Miodrag Mišić upoznao sa detinjstvom , školovanjem  i životnom putu Živojina Mišića. Kuća,sa svim pomoćnim objektima je autentična i očuvana ispunjena,predmetima,oružjem , odlikovanjima, člancima, zapovestima, slikama iz toga vremena, a koji su pripadali Vojvodi, rekao je nakon posete, Slobodan Radić, predsednik SUBNOR-a Srbobran i dodao:

- U povratku smo posetili i Crkvu Sv.Dimitrija u  Lazarevcu, koja je podignuta na mestu zajedničke grobnice 20.000 srpskih i 30.000 austrougarskih vojnika izginulih tokom Kolubarske bitke. U kripti crkve, u zajedničkoj  grobnici, jedinstvenoj u svetu, gde su sahranjeni zajedno pored srpskih i neprijateljski vojnici kao i istorijatu podizanja ovog hrama upoznao nas je sveštenik hrama. Statut našeg udruženja obavezuje nas da i u buduće negujemo, obeležavamo i  posećujemo mesta, spomen-obeležja ne samo iz Narodno Oslobodilačkog Rata već i svih oslobodilačkih ratova vođenih na ovim prostorima.

  

Postavio: Administrator dana 2017.06.26   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Lagrad
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen