Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/819/subnorovci-u-rodnoj-kui-generala-miia/

Verzija za Ütampu / To ScreenviewSUBNOROVCI U RODNOJ KU─ćI GENERALA MI┼áI─ćA!


Opštinsko udru┼żenje SUBNOR-a posetilo je rodnu ku─çu Vojvode ┼Żivojina Miši─ça,komandanta 1.Armije,stratega ─Źuvene Kolubarske, ili Suvoborske bitke (novembar i decembar 1914. ) Velikog rata. 


Nakon Cerske bitke,znatnih gubitaka Srpske vojske u toku povla─Źenja, kada je ceo svet o─Źekivao kapitulaciju Kraljevine Srbije na mesto komadanta 1. Armije postavljen je general ┼Żivojin Miši─ç. Uspešnom protivofanzivom potukao je znatno ja─Źu austrougarsku vojsku i oslobodio Beograd i Srbiju.

- Zahvaljuju─çi razumevanju Predsednika opštine Gospodina Neška ─îesti─ça koji nam je obezbedio prevoz, uspeli smo da realizujemo ovu posetu.Tako─Ĺe smo posetili mesto gde je za vreme Kolubarske bitke bio razmešten štab 1.armije u Mionici ,danas trg Vojvode ┼Żivojina Miši─ça na kome se nalazi i njegov spomenik. Nakon toga smo posetili rodnu ku─çu, gde nas je potomak ro─Ĺaka ┼Żivojina Miši─ça, Miodrag Miši─ç upoznao sa detinjstvom , školovanjem  i ┼żivotnom putu ┼Żivojina Miši─ça. Ku─ça,sa svim pomo─çnim objektima je autenti─Źna i o─Źuvana ispunjena,predmetima,oru┼żjem , odlikovanjima, ─Źlancima, zapovestima, slikama iz toga vremena, a koji su pripadali Vojvodi, rekao je nakon posete, Slobodan Radi─ç, predsednik SUBNOR-a Srbobran i dodao:

- U povratku smo posetili i Crkvu Sv.Dimitrija u  Lazarevcu, koja je podignuta na mestu zajedni─Źke grobnice 20.000 srpskih i 30.000 austrougarskih vojnika izginulih tokom Kolubarske bitke. U kripti crkve, u zajedni─Źkoj  grobnici, jedinstvenoj u svetu, gde su sahranjeni zajedno pored srpskih i neprijateljski vojnici kao i istorijatu podizanja ovog hrama upoznao nas je sveštenik hrama. Statut našeg udru┼żenja obavezuje nas da i u budu─çe negujemo, obele┼żavamo i  pose─çujemo mesta, spomen-obele┼żja ne samo iz Narodno Oslobodila─Źkog Rata ve─ç i svih oslobodila─Źkih ratova vo─Ĺenih na ovim prostorima.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign