Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Dru┼ítvo

ZAVET ZA BUDU─ćNOST!


 U ─Źetvrtak 7. jula u 9 ─Źasova Opštinsko udru┼żenje SUBNOR obele┼żi─çe Dan ustanka tako što ─çe obi─çi zajedni─Źku grobnicu, na pravoslavnom groblju, u kojoj su sahranjeni ve─çinom Srbi, nevini gra─Ĺani pobijeni prilikom ulaska ma─Ĺarske, fašisti─Źke, okupatorske vojske aprila 1941. i polo┼żiti venac.


Centralno obele┼żavanje Dana ustanka na Iriškom Vencu na Fruškoj Gori odr┼ża─çe se, istog dana u 11 ─Źasova, u organizaciji SUBNOR-a AP Vojvodine uz prigodan program, i naša opštinska delegacija ─çe u─Źestvovati i zajedno sa drugim udru┼żenjima SUBNOR-a, predstavnicima Vojske Srbije i predstavnika pokrajinske vlasti, prisustvovati polaganju venaca na Spomenik slobode.

Od po─Źetka okupacije pa sve do oslobo─Ĺenja naše opštine, poginulo je i ubijeno iz Srbobrana 181 lice,iz Turije 109, iz Nadalja 69 kako boraca, pripadnika NOR-a , tako i nedu┼żnih gra─Ĺana o ─Źemu svedo─Źe mnogi spomenici i spomen plo─Źe sa imenima poginulih i ubijenih.


─îetvorogodišnji rat osta─çe zapam─çen , a naš Narodnooslobodila─Źki pokret jedan od najsna┼żnijih otpora fašisti─Źkoj sili koji je vrednovala svetska istorija, priznat i poštovan od ─Źitavog progresivnog sveta.


Savez udru┼żenja boraca narodno oslobodila─Źkog rata je danas vanstrana─Źka i nevladina organizacija, otvorena za saradnju sa svima koji uva┼żavaju vrednosti narodnooslobodila─Źke borbe i odbrambenih ratova. U─Źesnici Narodno Oslobodila─Źke Borbe spadaju danas u najstariju populaciju. Ali pored njih imamo veliki broj ─Źlanova SUBNOR-a ,mladih boraca iz ratova od 1990-1999. godine a sve je više i potomaka i poštovalaca u─Źesnika iz svih ratova vo─Ĺenih na prostorima sadašnje Srbije.

SUBNOR opštine Srbobran obele┼żio je pre par dana 04.jul.

- Istorijski 4.juli naša bora─Źka organizacija ne─çe nikada zaboraviti - dan kada je Politbiro Centralnog komiteta Komunisti─Źke partije Jugoslavije na ─Źelu sa drugom Titom pozvao narode Jugoslavije na ustanak i oru┼żanu borbu protiv Fašisti─Źkog okupatora i doma─çih izdajnika, kazao je prilkom polaganja venaca Slobodan Radi─ç, predsednik organizacije i dodao:


- Dan borca proslavljao se kao dr┼żavni praznik u Jugoslaviji do njenog raspada, ali se kasnije obele┼żavao samo u Srbiji. Ukinut je odlukom Vlade Srbije 2001 godine. Naše udru┼żenje povodom 4.jula obele┼żava Dan borca kao po─Źetak antifašisti─Źke borbe. U skladu sa Statutom i programom rada obele┼żi─çemo ga tako što ─çemo danas polo┼żiti vence na spomen plo─Źi sa imenima ubijenih i poginulih iz Srbobrana tokom okupacije od aprila 1941. pa sve do kraja rata na zgradi Zadru┼żnog doma, kao i na spomen plo─Źi sa imenimama na zgradi sadašnje apoteke ,gde je oktobra meseca 1942. godine obešeno 10 rodoljuba iz Turije na nekadašnjem Teniskom igralištu.


Minutom ─çutanja odata je du┼żnu po─Źast svim palim borcima i gra─Ĺanima koji su dali svoje ┼żivote, da bi mi danas ┼żiveli u miru i slobodi.

O─Źigledno da su tranzicija i raspad Jugoslavije uzeli svoj danak i u kulturi se─çanja. Spomen obele┼żja koja treba da nas podse─çaju na naše slavne pretke, koji su bili ┼żrtve borbe za slobodu, su u prili─Źno jadnom stanju. Neko je o─Źigledno zakazao, jer na ovim mestima nije primereno ispisivanje grafita. Malo je naroda koji mogu da se pohvale takvom tradicijom istorijske borbe za slobodu i odupiranje robovanju. ┼Żrtve koje su u toj borbi, u temelje srpske dr┼żave ugradili svoje ┼żivote ne smemo zaboraviti. Ne zbog njih, ne zbog nas, nego zbog naše dece, koja treba da znaju da su potomci slavnih predaka, onih koji nisu pristajali na robovanje. To je najve─çi zavet za budu─çnost koji mo┼żemo da im ostavimo.

S.Š. 

Postavio: Administrator dana 2017.07.06   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Lagrad
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen