Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

I BILA JE SLAVA NADALJSKA...


Sve je prošlo kako treba. Bilo je kako dolikuje na Ivanjdan u Nadalju. Sveta na ulicama, gostiju koji su došli da veselje i radost seoske slave podele sa domaćinima, a Nadaljčani, ko Nadaljčani, sve svoje najbolje su izneli pred goste. Na kraju ostaće uspomene i sećanja na slavu 2017. godine kada smo u Nadalju slavili seosku slavu. Svako na svoj način...


Dan je bio pravi letnji. Žega i sunce, tako da je Nadalj oživeo tek sa kasnim popodnevnim satima. Veče je bilo ispunjeno pesmom i igrom. U programu koji je organizovao Dom kulture, a u saradnji sa lokalnom samoupravom i amaterima, gosti su mogli da vide i čuju sve one koji se u našoj opštini okupljaju u raznim udruženjima koja neguju folklor, tradiciju i pesmu. Nazvan "Amateri svome gradu" program je ispunio sva očekivanja.

Na sceni su se smenjivali učesnici, a publika je delila aplauze i tako nagradila trud i znanje amatera koji su pred Nadaljčane izneli najbolje što imaju.

Za kraj veselje su začinili Joca Stefanović, zvezda Granda i orkestar Milenium. Bilo je svega. I kretoša i svilenih bombona i ringišpila i raznih đakonija, pljeskavica, pečenja, a bogami i popilo se. Sve u svemu baš kako i treba da bude na jednoj slavi seoskoj.

Vidimo se dogodine...

Evo kako je na početku programa "Amateri svome gradu" okupljene ispred bine pozdravio predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški:

Sveti Jovan Preteča i Krstitelj jedna je od najčešćih krsnih slava u našem narodu. Ovaj veliki praznik slavi se i kao dan kumstava i pobratimstava. U našem narodu i danas se kumstvo izuzetno ceni poštuje i često se kaže: Bog na nebu, kum na zemlji!

U našem narodu postoji mnogo verovanja koja su povezana sa Ivanjdanom.  Većina ima u sebi magijski cilj. Ivanjdan se obeležava i tako što se bere ivanjsko cveće, pletu se venci i kače na kapiju.

S.Š.

  

Postavio: Administrator dana 2017.07.07

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin