Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/85/srebrna-medalja-za-gradski-horzorana-meunarodnom-takmienju-horova-u-bijeljini/

Verzija za štampu / To ScreenviewSREBRNA MEDALJA ZA GRADSKI HOR "ZORA" NA MEĐUNARODNOM TAKMIČENJU HOROVA U BIJELJINI


Naša sugrađanka, Jasmina Stolić u Bijeljinu vodila je dva hora i vratila se sa dve medalje!


Gradski hor „Zora“ pod dirigentskim vođstvom Jasmine Stolić osvojio je srebrnu medalju na XV međunarodnom takmičenju horova „Majske muzičke svečanosti“ održanom od 12. do 15. maja 2016. godine u Bijeljini.

Prema rečima organizatora, ove godine učestvovalo je najviše horova, preko 40, u različitim kategorijama: folklor, dečji horovi, solo pevači, ženski, crkveni, mešoviti i mešoviti kamerni horovi.

- Gradski hor „Zora“ takmičio se u kategoriji mešovitih kamernih horova, u veoma jakoj konkurenciji od 8 amaterskih, profesionalnih i akademskih horova. Predsednik žirija bila je muzički doajen profesor emeritus Darinka Matić-Marović, koja je uručila medalju dirigentkinji Jasmini. Ostale članove žirija činili su poznati dirigenti: Mladen Matović, Gordana Stojanović-Spasojević, Verica Pejić i Slaviša Mikić, kazala je za naš portal Jasmina Stolić.

Hor je u Bijeljini izveo četiri kompozicije:

1. Aksentije Maksimović: Kolovođa,

2. Ilarion Alfejev: Bogorodice Djevo,

3. Jasmina Stolić: Dilmano, Dilbero,

4. Alberto Carbonell: Prende la vela.

- Boravili smo u Bijeljini dva dana, 14. i 15. maja, a odseli smo u etno selu „Stanišići“ nedaleko od grada. Veliku zahvalnost hor duguje predsedniku opštine Srbobran Zoranu Mladenoviću, koji im je pružio veliku podršku. Odlazak na takmičenje podržan je od strane opštine Srbobran i Doma kulture, dodala je u izjavi, po povratku iz Bijeljine, Jasmina Stolić.

Pored Gradskog hora „Zora“, dirigentkinja Jasmina Stolić vodila je i Hor Visoke škole strukovnih studija za vaspitače „Mihailo Palov“ iz Vršca i Učiteljskog fakulteta u Beogradu, nastavnog odeljenja u Vršcu koji je osvojio zlatnu medalju u konkurenciji 12 ženskih amaterskih i profesionalnih horova. Takođe, predsednik žirija bila je poznata dirigentkinja Darinka Matić-Marović, a žiri su još činili: Desanka Trakilović, Mladen Matović, Jelena Milićević Trakilović i Igor Sarajlić.

Hor je izveo sledeće kompozicije:

Klavirska pratnja i tarabuka: Jelica Petrović – Kentera i Aleksandar Aleksandrović.

Gradski hor "Zora" polako, ali sigurno postaje jedan od kulturnih simbola naše opštine. Veliki entuzijazam i stručan rad koji od osnivanja prati hor "Zora" pokazuje da prave vrednosti uvek nađu put do uspeha. 

Jasmina i Darinka Matić Marović

- Upućujemo poziv svim zainteresovanim građanima (deci, mladima i odraslima) da se jave, da nam se pridruže i zajedno sa nama pevaju u horu. Otvoreni smo za nove članove, a sigurno da imamo još talentovanih i dobrih pevača među nama. Svi koji žele da nam se pridruže mogu se javiti telefonski, na broj 063 8 729 535 (Jasmina Stolić - dirigent).
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign