Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/880/zaorana-xviii-srbobranska-brazda/

Verzija za tampu / To ScreenviewZAORANA XVIII SRBOBRANSKA BRAZDA


Jedna od najdugovečnijjih manifestacija u subotu je održana na parcelama AD Pionir u Srbobranu. Okupili su se paori, isterali traktore, okačili plugove i još jednom odredili najbolje u oranju.


Srbobranska brazda ušla je u punoletstvo. Pamtiće se pre svega po vrućini, jer bio je to najtopliji dan u godini. Zvezda upekla, a graške znoja slivale su se niz lice i telo. Svejedno njih dvadesetak, naviknutih na vrućine, orali su njive, a žiri je ocenio brazde i proglasio najbolje.

Počelo je uz tradicionalni bački "fruštuk", a na meniju su bili čvarci, hurka i "friška leba". Učesnike i goste pozdravio je predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški i to na sledeći način:

Pored njega obratili su se sa bine u ime organizatora, Mesne zajednice Srbobran, agronom Slobodan Radić i Maja Đukić. Bili su tu i predsednica SO Srbobran, Milena Alargić, članovi Opštinskog veća, odbornici i funkcioneri lokalne samouprave. Svi oni došli su da podrže poljoprivrednike i svojim prisustvom daju na značaju ovoj manifestaciji.

Dosta se pričalo o poljoprivredi, uglavnom o suši koja je desetkovala rod kukuruza i soje ove godine, ali i mogućnostima da se ova manifestacija ojača i učini još boljom i sadržajnijom.

Počelo je oranjem na starinski način. Prva brazda je uzorana plugom "sa dve konjske snage", a potom su upaljeni agregati i takmičenje je počelo. Evo ko su najbolji orači ove godine:

 1. Laka kategorija:
 1. Zoltan Balzam (Srbobran)
 2. Šerfeze Livia (Srbobran)
 3. Tibor Hulala (Srbobran)
 1. Srednja kategorija:
 1. Atanasković Marko (Turija)
 2. Atanasković Saša (Turija)
 3. Đorđe Dinjaški (Srbobran)
 1. Teška kategorija:
 1. Belić Aleksandar (Srbobran)
 2. Pekalić Atila (Srbobran)
 3. Dojnović Branko (Srbobran)

Da bi smo vam dočarali kako je bilo u subotu dodali smo galeriju fotografija nastalih u subotu na poljima AD Pionir. Možete ih pogledati ovde.

S.Š.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "Prednosti malih sredina" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign