Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

PAROŠKI POSETIO OROŠHAZU I DOGOVORENO UČEŠĆE U PROJEKTU "UČIM+ZNAM=VREDIM!


Predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški, kraj ove nedelje radno je obeležio posetom bratskom gradu u Mađarskoj  i sastankom sa predstavnicima Udruženja za promociju društvene odgovornosti iz Novog Sada.


Srbobran je odabran da bude jedna od sedam opština u kojima će se sprovesti projekat "Učim + znam = vredim", čulo se na sastanku koji je održan u kabinetu predsednika Paroškog, a u razgovoru sa Aleksandrom Savanovićem predsednikom Udruženja za promociju društvene odgovorodnosti.

Pored Srbobrana u projekat su uključene opštine Temerin, Žabalj, Bački Petrovac, Sremski Karlovci, Beočin i grad Novi Sad, a podržan je od strane Vlade AP Vojvodine.

U drugoj polovini oktobra na bilbordima će biti promovisane dve učenice koje su proglašene za đake generacije Osnovne škole "Vuk Karadžić" i Gimnazije "Svetozar Miletić". Savanović se zahvalio opštini Srbobran za učešće u projektu, naglasivši da je borba za promovisanje pravih vrednosti zadatak celokupnog društva.

- Projekat Učim+Znam=Vredim ima podršku srbobranske opštine jer promoviše znanje i marljivost kao društvene vrednosti, a istovremeno skreće pažnju na najbolje učenike osnovnih i srednjih škola koji su promovisani kroz projekat u lokalnoj sredini. Veoma je važno da se najbolji učenici ohrabre, a drugi motivišu da marljivim radom stiču znanja i veštine, kazao je tokom sastanka Radivoj Paroški.

Ovom sastanku predhodila je poseta Orošhazi, gradu pobratimu u susednoj Mađarskoj. Domaćin je bio gradonačelnik Zoltan David, a pored Paroškog u poseti je bio i član opštinskog Veća, Ifju Zoltan. Oni su posetili decu iz naše opštine, učenike četvrtih razreda osnovnih škola koji su na letovanju u tamošnjoj banji.

- Deca su dobro, zdrava su i zadovoljna i lepo se provode. Banja je stvarno velika, u njenom sastavu je i akvapark koji pruža dobru zabavu, i na našim učenicima je jasno vidljivo da uživaju. Najvažnije je da uspostavljaju nova prijateljstva, upoznaju nove ljude i uče i o drugim gradovima i zemljama, što bogati njihove ličnosti. Obišli smo i prostor u kom su smešteni, uverili se da borave u zadovoljavajućim uslovima, a razgovaraćemo sa domaćinima šta učiniti da to u budućnosti bude još bolje, rekao je Paroški.

On je istakao da mu je bilo posebno zadovoljstvo čuti da su mladi Mađari koji su boravili u Sutomoru, oduševljeni prijemom u odmaralištu i boravkom na crnogorskom primorju.

Susret Davida i Paroškog iskorišćen je za otvaranje tema kako saradnju Orošhaze i Srbobrana, koja evidentno na poljima kulture i razmene učenika dobro funkcioniše, oživeti i na drugim poljima, poput ekonomije, turizma, prekogranične saradnje i drugim.

- Dobio sam uveravanja od gradonačelnika Davida da je Orošhaza snažno zainteresovana za uspostavljanje kontakata na polju privrede i obe strane su spremne da se sastanu sa delegacijama u kojima će, uz rukovodstva opština, biti i privrednici, kako bi se razgovaralo o konkretnoj saradnji, rekao je Paroški za medije.

Prvi ljudi dva grada dotakli su se i teme prekogranične saradnje. Prema rečima Paroškog, Orošhaza nije do sada imala velika iskustva u ovoj oblasti, osim aktivnosti u odnosima sa jednim rumunskim gradom, pa je i ova oblast prepoznata kao polje na kom treba sarađivati.

- Opštine sa kojim imamo čvršće odnose i potpisane sporazume, poput mađarske Orošhaze koja je u Evropskoj uniji, mogu da nam budu kopča sa fondovima koji zahtevaju ovu vrstu saradnje. Imamo podršku rukovodstva ovog grada da pripremamo projekte i da zajedno apliciramo pred fondovima Evropske unije, rekao je Paroški. 

Postavio: Administrator dana 2017.08.19   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 50
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen