Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

XXI RROMANE JAGA - MALAVILE


U subotu uveče je Trg republike bio u znaku kulture Roma, a u okviru 21. Ciganskih vatri predstavili su nam se folklorne grupe i Udruženja Roma iz Srbobrana, Apatina, Tornjoša i Horgoša.


Igrala se čarlama, tresla se bina od udaraca nogama, osmesi i dečija graja ispunili su Trg, a sve je počelo pozdravnim govorom koji je učesnicima i okupljenima uputio predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški:

Skupu se obratio i Slavko Dimić, predsednik Udruženja Rom iz Srbobrana. U ime organizatora zahvalio se sponzorima, a pre svega Opštini Srbobran i Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, upravu i nacionalne manjine koji ovu manifestaciju podržavaju više od dve decenije.

Jedan od onih koji je na početku zdušno podržao Ciganske vatre bio je, kako ga nazivaju romski Vuk Karadžić - Trifun Dimić (Gospođinci, 29.02.1956 — Novi Sad, 13.09.2001) .

Čuvajući sećanje na jednog od najučenijih i znamenitijih Roma sa ovih prostora, Slavko Dimić je rekao da možda htenja i želje romske zajednice najbolje oslikava reč "malavile", koja kada se prevede na srpski znači susretanja. Upravo tome služe Ciganske vatre, da se sretnemo, vidimo, čujemo i učvrstimo veze koje nas spajaju vekovima.

Najlepša Romkinja po mišljenju žirija ove godine je Violeta Jovanović iz Srbobrana, prava pratilja Mis Ciganskih vatri 2017 je Anica Miklić, takođe iz Srbobrana, a druga pratilja je Elvira Margijan iz Apatina.

Podršku manifestaciji pružilo je Udruženje Art iz Srbobran. Oni su priredili malu izložbu likovnih radova, a predsednik ovog udruženja likovnih stvaralaca, Ištvan Fusko je još jednom za ovu priliku u drvetu napravio kašiku i poklonio je Radivoju Paroškom, predsedniku opštine, sa željom da kašike Roma ne budu prazne.

Paroški je obećao da će opštinska vlast učiniti sve da status Roma bude u svemu ravnopravan sa svim ostalim građanima naše opštine, ujedno ukazujući da je reč o procesu koji traje i na kome se mora kontinuirano raditi.

Jedna od zanimljivosti je da se sinoć u Srbobranu pojavio mladi novinar Jon Goldštajn, Poljak koji živi u Mančesteru i snima ovih dana film o Romima, njihovom životu i aktivizmu, ali i o ljudskim pravima i pravima manjina. Obilazi Vojvodinu sa svojom kamerom, beleži sve što mu se učini zanimljivim, a gde i kada će, nakon što film završi, biti prikazano još uvek ne zna. Kako kaže, rano je, o produkciji kad film bude gotov.

Ciganske vatre su jedna od manifestacija koja je apsolutno autentična i svakako doprinosi kulturnoj ponudi naše opštine, ali i multikulturalnosti koja je specifikum na kome Vojvodina počiva oduvek. Upravo zbog toga, možda ne bi bilo loše razmisliti o tome da se ovoj manifestaciji priđe sa više senzibiliteta, da se uz jačanje kadrovske strukture i logističku podršku od nje napravi ozbiljan internacionalni brend.

Romi su sigurno spremni i raspoloženi za jedan takav poduhvat, ali neophodna im je podrška šire zajednice. Pitanje je da li smo i mi spremni za to?

S.Š.

  

Postavio: Administrator dana 2017.08.27   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 37
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen