Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

DRŽAVNA VELIKA GIMNAZIJA III


Od danas na našem portalu možete da čitate treći nastavak feljtona, koji je svojevremeno napisao profesor Milivoj Tutorov. Saznajte ko su bili prvi svršeni đaci Državne velike gimnazije u Srbobranu između dva svetska rata...


Školske 1923/24. godine, završila je školovanje prva generacija učenika Državne velike gimnazije u Srbobranu. Bio je to veliki i značajan događaj ne samo u radu gimnazije, već isto tako i u društvenom životu Srbobrana.

Grupa od 13 mladića i devojaka sa uspehom je završila VIII razred i počela sa brižljivim pripremama za polaganje ispita zrelosti, odnosno velike mature.

Varošica je, naravno, na svoj način očekivala veliki dan. Tih vrelih dana davnog leta 1924. godine, sa njenih, prašnjavih sokaka i iz masivne, sumorno – sive zgrade gimnazije, donedavno nadaleko poznate i čuvene sentomaške Gradske kavane, poći će u svet prvi srbobranski maturanti, da kao akademski građani nastave sa školovanjem na univerzitetima u Beogradu i Zagrebu.

Prvu generaciju srbobranskih maturanata činili su:

Petar Davidovac iz Čuruga. Gimnaziju u Srbobranu pohađao je od V do VIII razreda. Bio je odličan učenik i veoma omiljen među drugovima. Završio je farmaciju u Beogradu. Radio je kao apotekar u svom rodnom Čurugu. U aprilu 1941. godine, posle ulaska mađarskih, fašističkih, okupacionih snaga u Bačku, uhapšen je, nemilosrdno mučen i na zverski način ubijen u Čurugu.

Milenko Gojković koji je u Srbobranu završio  samo VIII razred  i maturski ispit.Studirao  je pravo u Beogradu.Nije završio studije. Živeo je i radio u Beogradu i u  unutrašnjosti Srbije. Ne zna se da li je preživeo ratne strahote i uništavanja.

Uglješa Kaćanski iz Srbobrana. Sin je dugogodišnjeg srbobranskog sveštenika Gojka Kaćanskog i unuk znamenitog sentomaškog prote Laze Kaćanskog , inicijatora i pokretača akcije pošumljavanja i ozelenjavanja Srbobrana pre više od stotinu godina, kada je izrasla i danas popularna “Šumica“. Uglješa je završio pravo u Beogradu . Radio je kao advokat  u Srbobranu. U aprilskom ratu 1941.godine zarobljen je kao rezervni kapetan  i odveden u Nemačku, gde je dočekao dolazak savezničkih armija i oslobođenje iz zarobljeništva. Iz Nemačke je otišao u Sjedinjene Američke Države , a odatle u Kanadu , gde je i umro.

Nada Manojlović iz Srbobrana. Osmi razred i maturske ispite završila je sa vrlo dobrim uspehom.Studirala je  filozofiju u Beogradu, ali  nije završila studije.

Olga Miković iz Srbobrana. Osmi razred i maturske ispite završila je  sa dobrim uspehom . Studirala je filozofiju u Beogradu . Nije završila studije. Umrla je  kao student treće godine.

Ljubomir Nerandžić iz Ade. Gimnaziju u Srbobranu pohađao je od V do VIII razreda . Maturske ispite završio je sa dobrim uspehom . Studirao je i  završio farmaciju u Beogradu. Radio je kao apotekar u Novom Sadu .

Aleksandar  – Šaca Manojlović iz Srbobrana. Osmi razred  i maturske ispite položio je sa odličnim uspehom. Završio je pravo u Beogradu  i dugo godina radio kao advokat u Srbobranu. Manojlović je bio odličan  fudbaler nekadašnjeg Srbobranskog nogometnog kluba. Igrao je na istorijski značajnoj utakmici Srbobranskog nogometnog kluba sa novosadskom Vojvodinom i postigao čuveni gol, kojim su srbobranski fudbaleri, golobradi gimnazijalci, šegrti i kalfe, uspeli da igraju nerešeno sa već afirmisanom Vojvodinom i tako ostvare jedan od  najvećih uspeha predratnog srbobranskog fudbalskog sporta.

Isidora Pavić  iz Srbobrana. Osmi razred i maturske ispite završila je sa dobrim uspehom. Studirala je filozofiju u Beogradu.Umrla je kao student druge godine.

Vata Pivnički iz Srbobrana. Osmi razred i maturske ispite završila je sa vrlo dobrim uspehom. Studirala je filozofiju u Beogradu, ali nije završila studije .Umrla je kao student treće godine. Kao učenice velike Državne gimnazije u Srbobranu, isticala se u radu đačkih organizacija, a naročito u radu Đačkog  društva “Srpkinjica“, čiji je i osnivač.

Stojan Prodanović iz Srbobrana. Osmi razred i maturske ispite završio je sa dobrim uspehom. Bio je veoma aktivan u radu đačkih organizacija. Isticao se kao odličan sportista i jedan od najboljih fudbalera Srbobranskog nogometnog kluba. Studirao je i završio pravo u Beogradu .

Nebojša Tomić iz Turije. U Srbobranu je završio samo osmi razred i maturske  ispite. Bio je vrlo dobar đak, odličan fudbaler i istaknuti član literarne sekcije “Kaćanski“. Studirao je medicinu u Beogradu. Kao penzioner živeo je u Vrnjačkoj Banji.

Miladin Filipović iz Srbobrana. Osmi razred i maturske ispite  završio je sa vrlo dobrim uspehom. Studirao je veterinu u Beogradu. Radio je u mnogim mestima  u unutrašnjosti Srbije. Umro je u Beogradu .

Mileta Sivački iz Srbobrana. Sin je sveštenika Milivoja Sivačkog , poznatog srbobranskog kulturnog i javnog radnika, inicijatora ideje o osnivanju Državne velike gimnazije u Srbobranu. Mileta je studirao farmaciju u Beogradu. Dugo godina je radio kao apotekar u Doboju, gde je i umro.

Posle prve, pristizale su nove generacije svršenih učenika Državne velike gimnazije i svaka je dala po neku značajnu, ili interesantnu ličnost.

Sledeći nastavak donosi priču o dramatičnim događajima koji su se zbili 1929. godine i štrajku učenika sedmih razreda koji je predhodio ukidanju Državne visoke gimnazije u Srbobranu.

Predhodna dva dela ovog feljtona možete pročitati ovde. 

Postavio: Administrator dana 2017.09.11   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 62
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen