Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

KUD BARD NA GOSTOVANJU U MADJARSKOJ


U selu Deske u Mađarskoj održana je VII Ajvarijada. Ovo je ujedno bio i festival srpskih KUD-ova iz Mađarske i okruženja, a našu opštinu predstavljao je KUD Bard.


Organizator ove manifestacije je kulturno društvo za javno dobro "Banat" uz podršku srpske lokalne samouprave Deske.

- Pored pripremanja ajvara, danas ovde mogu da se vide razni ručni radovi koji su tipični za naše podneblje, kao i nastupi više folklornih udruženja koja neguju tradiciju, kazala je našem reporteru Ana Krum, članica Udruženja "Banat" iz Deske.

Ona je takođe rekla da je u ovom mađarskom selu sa većinskim srpskim življem kulturni život veoma dobar i da se trude da očuvaju srpsku tradiciju, da običaje koji su ovde prisutni i odražavaju srpsko kulturno nasleđe prenesu na mlade generacije.

Deske je u subotu bilo apsolutno u znaku ovog festivala. Gosti su mogli da prošetaju selom, a domaćini su napravili niz sadržaja koji su privlačili pažnju posetilaca. Bile su tu ulica ručnih radinosti, ulica balkanskih vina, ulica balkanske gastronomije, a gostiju je biklo iz Mađarske, Srbije, Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Grčke...

Na putu ka Deske, više od tri sata trajalo je čekanje na graničnom prelazu. Bila je to prilika da naš repotrer nešto više o srpskoj zajednici u Mađarskoj sazna od profesora Pavla Papulina koji ima radno iskustvo u ovoj susednoj državi i kojii je pojasnio suštinu gostovanja našeg KUD-a u Mađarskoj.

Utiske sa ovog festivala prenosi nam Zoranka Paroški, predsednica KUD-a BARD:

Po svemu sudeći ovo je početak jednog lepog prijateljstva. Bilo bi zgodno da u narednom periodu ugostimo članove srpske zajednice iz Deskea i vidimo šta oni to rade i na koji način čuvaju srpsku kulturu i tradiciju u Mađarskoj.

L.P.

 

  

Postavio: Administrator dana 2017.09.12   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 83
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen