Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

VIŠE NOVCA U OPŠTINSKOM BUDŽETU!


Skupština opštine Srbobran usvojila je danas treći rebalans budžeta za 2017. godinu po kojem se opštinska kasa uvećava za više desetina miliona dinara od prethodno planirane. Rebalans je bio najvažnija tačka 14. zasedanja lokalnog parlamenta.


Do promene budžetskih proračuna i planova je došlo, kako je obrazložio Radivoj Paroški, predsednik opštine Srbobran, povećanjem prihoda na više pozicija.

- Sada imamo novih milion dinara mesečno u budžetu na osnovu obaveza velikog poslodavca Delfaja, u kojem je posao našlo 260 građane naše opštine. Značajno su porasli i prihodi na osnovu poreza na prihod od samostalne delatnosti, sa 15 na 19 miliona dinara, a namenski transferi porasli su sa 113 na 140 miliona dinara. Zbog toga moramo ići i u rebalans rashoda. Dobar priliv novih sredstava omogućuje nam da po prvi put obezbedimo besplatan prevoz za građane u međumesnom saobraćaju, čak i besplatan prevoz u gradskom saobraćaju koji uvodimo. Takođe, obezbedićemo subvencije ratnim vojnim invalidima, učesnicima rata i penzionerima, po prvi put izdvajamo 3,5 miliona dinara za subvencije poljoprivrednim gazdinstvima, a pet miliona dinara iz budžeta i pet miliona dinara ostvarenih od naftne rente, usmerićemo u rekonstrukciju odmarališta u Sutomoru. Povećavamo i sredstva za Centar za socijalni rad, rekao je obrazlažući potrebu za rebalansom Paroški.

On je pozvao sve odbornike da uskoro učestvuju u kreiranju budžeta za 2018. godinu, jer je izvesno da će i sledeća opštinska kasa biti punjena realnim novcem koji će se najvećim delom usmeravati u razvoj opštine Srbobran. Podršku rebalansu budžeta za 2017. godinu dalo je 20 odbornika, dok je pet bilo protiv.

Ova sednica donela je i promenu u sastavu Opštinskog veća. Umesto Nebojše Nedeljkovića na mesto člana Opštinskog veća zaduženog za poljoprivredu, imenovan je Relja Kurjački.

Pažnju odbornika izazvala je i Odluka o javnom zaduživanju opštine Srbobran. Naime, lokalni parlament dao je zeleno svetlo za sklapanje ugovora sa slovenačkim partnerima o zaduživanju u visini od 220 miliona dinara za izgradnju centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda za opštinu Srbobran. Kako je rečeno, povoljnost ovog ugovora ogleda se u sedmogodišnjem roku za otplatu po kamatnoj stopi do 2,05 odsto, ali prevashodno odobravanjem donacije od pola miliona evra od strane slovenačkih partnera za realizaciju projekta, kao i dodatnih 200.000 evra subvancije. Upravo će ova subvencionisana suma biti dovoljna za plaćanje kamate i drugih troškova zaduženja.

U nastavku zasedanja, većinom glasova odbornika doneta je odluka o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave za 2017. godinu, odluka o petim izmenama i dopunama odluke o Opštinskoj upravi Srbobran, odluka o pravima na materijalnu pomoć deci i učenicima sa smetnjama u razvoju, zatim odluka o utvrđivanju kategorija korisnika koji imaju pravo na korišćenje subvencionisanih komunalnih usluga gradskog i prigadskog prevoza i odluka o obrazovanju Saveta za zdravlje. Podršku su dobila i tri rešenja; rešenje o davanju saglasnosti na odluku o radnom vremenu Doma zdravlja "Dr Đorđe Bastić", kao i rešenja o razrešenju starih i imenovanju novih predsednika, zamenika predsednika i članova Saveta za međunacionalne odnose. Sednicu su zatvorila odbornička pitanja.

Srbobran.rs 

Postavio: Administrator dana 2017.09.26

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 54
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen