Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Vesti

GRADIMO MOSTOVE MEDJU GENERACIJAMA - ZA RADOST SVAKOG DETETA


Danas je počela "Dečija nedelja". Svake godine ona se obeležava prve nedelje u oktobru mesecu, a cilj je da se skrеćе pažnju najširе javnosti na prava i potrеbе dеcе, ukazujući na odgovornost koju porodica, škola, država i njеnе institucijе imaju u zaštiti dеcе i ostvarivanju njihovih prava.


Povodom dečije nedelje dobili smo raspored aktivnosti u PU "Radost" u Srbobranu, a evo i dela razgovora koji je sa direktorkom ove ustanove vodio naš reporter:

- U školsku 2017/18. godinu upisano je ukupno 420 dece, od toga 354 deteta u poludnevnom boravku i 66 u celodnevnom boravku. Na srpskom jeziku imamo 16 grupa, na mađarskom jeziku 4 grupe i jednu mešovitu srpsko - mađarsku.Imamo malo povećanje broja upisane dece, u odnosu na prošlu godinu. Upisano je dvadesetoro dece više, kaže za naš portal Aleksandra Vrsajković, direktorka PU "Radost.

 
Koji su to problemi sa kojima se susrećete u radu?
 
- Probleme,sa kojima se suočavaju predškolske ustanove u velikim gradovima, a to je prebukiranost, mi nemamo. Mi imamo sveobuhvat dece i svako dete koje je želelo da se upiše je i upisano. Do ove godine smo imali problem u vrtiću "Pepeljuga" u kojem imamo celodnevni boravak, jer nismo mogli da upišemo svu decu, a poslednjih godina se povećao broj roditelja koji su zaposleni i kojima je neophodno da im deca ostaju duže u vrtiću. To smo rešili na taj način, što smo i u vrtiću Bambi otvorili celodnevni boravak, za decu od 3 godine pa nadalje. Takođe smo i u Nadalju u vrtiću "Bubamara" zbog povećanog broja upisane dece,otvorili jos jednu grupu.
 
Da li ste zadovoljni saradnjom sa lokalnom samoupravom?
 
- Vrlo je bitno da opština prepoznaje znacaj predškolskog vaspitanja i obrazovanja i da ulaže u njega. Da, imamo dobru komunikaciju i u opštini koja je naš osnivač, prepoznaju naše potrebe. Mi imamo 9 objekata koji su velike površine i čije održavanje poprilično košta,najviše grejanje. Vrtići su nam lepo sređeni i opremljeni. Za sada ne oskudevamo. U toku ove kalendarske godine, posebno u toku letnjeg raspusta,uradili smo sve planirane radove. U vrtiću "Pčelica" smo postojeće centralno grejanje zamenili novim, kupili nove radijatore, ishoblovali parket, okrečili. Takodje su okrečeni i drugi vrtići,gde je bilo potrebe,kupljeni novi tepisi,nameštaj i sva dodatna oprema, kaže Vrsajković i dodaje:
 
- Trudimo se da učestvujemo na konkursima, ne možemo samo da očekujemo pomoć od lokalne samouprave. Ono sto nam predstoji u narednom periodu je da zamenimo postojeću, staru, stolariju u jos 3 vrtića, da stare kotlove za centralno grejanje zamenimo novim kondenzacionim, da betoniramo staze i prilaze vrtićima u nekoliko objekata. Takodje imamo potrebu i za ugradnjom video nadzora u svim objektima,kako bi sprečili nepoznate osobe da dolaze u kasnima satima u vrtiće i uništavaju nam imovinu.
.
 

Kako ocenjujete saradnju sa roditeljima?

 
- Za sve ove godine trudili smo se da imamo korektan i kvalitetan odnos sa roditeljima. Da bi ostvarili naše ciljeve i adekvatno funkcionisali neophodna nam je pomoć roditelja. Poverenje i spremnost na saradnju i medjusobno uvažavanje su osnova za kvalitetan rad. Roditelji treba da dobiju poruku da je njihovo mišljenje nama važno i da odluke koje donosimo- donosimo zajedno. Trudimo se da roditeljima predstavimo sve mogućnosti koje postoje i da budemo otvoreni za ideje koje imaju. U suštini ta saradnja sa roditeljima postoji, ali uvek postoji prostor da se unapredi, pre svega u interesu dece.
 
 
 

PROGRAM DEČIJE NEDELJE
Predškolske ustanove "Radost" iz Srbobrana

Dečija nedelja ove godine obeležava se u periodu od 2.do 8.oktobra2017.godine pod motom:

GRADIMO MOSTOVE MEDJU GENERACIJAMA - ZA RADOST SVAKOG DETETA

Vaspitači predškolske ustanove "Radost" iz Srbobrana, u dogovoru sa decom i roditeljima napravili su raznovrstan program aktivnosti za Dečiju nedelju. Za sve vaspitne grupe dogovorene su posete stanici policije i  vatrogasnoj jedinici u Srbobranu. Saobraćajna policija će ići u posete deci u njihove objekte kako bi ih upoznala sa pravilima u saobraćaju.


Planirana je poseta predsedniku opštine Radivoju Paroškom.Ove godine će opštinu posetiti ideca iz vrtića "Bambi".


U svim objektima će se održati pozorišne predstave na srpskom i mađarskom jeziku, a u nekim vrtićima i poseta mađioničara.


Maskenbali su zakazani u svim objektima. Većina vaspitača maskenbal realizuje u petak 6.oktobra.


Od aktivnosti koje su još planirane su:

Poseta biblioteci, poseta pekari "Zelenjak", biciklijada u Nadalju,organizovano pravljenje tradicionalnog mađarskog, truba kolača, u dvorištima vrtića, kao i međusobna druženja i posete.


Napominjemo da većina planiranih aktivnosti, kao i šetnje, druženja i posete zavise od vremenskih prilika i da će u zavisnosti od toga i biti realizovane.


Kao i svake godine, SO Srbobran će za svu decu u predškolskoj ustanovi "Radost" obezbediti grickalice,slatkiše i sokove i tako im Dečiju nedelju učiniti lepšom i slađom.


PU "Radost" svake godine učestvuje u nekoj humanitarnoj akciji. Ove godine je to akcija "!DA NAĐA POBEDI". Nađa je naša drugarica iz Vrbasa koja ima 3,5 godine i bori se protiv teške bolesti - leukemije.Ukoliko možete donirajte novac na navedeni račun.
PRIMALAC JE JELENA KVRGIĆ
Račun 340- 32019867- 11
SVRHA UPLATE - POMOĆ 

Postavio: Administrator dana 2017.10.02

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
Navona
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen