Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

DECA SU NAŠ JEDINI, STVARNI KAPITAL!


Sve četiri osnovne škole u našoj opštini i predškolska ustanova "Radost" i ove godine dali su svoj pun doprinos obeležavanju Dečije nedelje. Zabeležili smo neke od aktivnosti, kojih je bilo tokom čitave protekle nedelje svakodnevno.


Tradicija obeležavanja Dečije nedelje u svetu i kod nas veoma je duga, a  definisana je Zakonom o društvenoj brizi o deci. Dečija nedelja se tradicionalno održava u prvoj sedmici oktobra, u cilju skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, na potrebe i prava dece i mladih u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na njihova prava da odrastaju u što boljim uslovima, na jednake šanse za razvoj i ostvarenje svih svojih potencijala.

Dečija nedelja  vidljivo, prepoznatljivo i usmereno na aktuelna pitanja, promoviše potrebu integrisanog i savremenog nacionalnog sistema za promociju i zaštitu dečijih prava. Na taj način podstiče se stvaranje uslova za dalje unapređivanje položaja dece u društvu, kao i pružanje podrške u finansijskom, socijalnom, zdravstvenom, kulturnom i obrazovnom smislu na približavanju tom cilju.

 

Ciljevi Dečije nedelje su:
 
- skretanje pažnje najšire javnosti na prava i potrebe dece,
 
- ukazivanje na odgovornost koju porodica, škola, država i njene institucije imaju u zaštiti i ostvarivanju prava dece,
 
- prezentacija postignutih rezultata,
 
- ukazivanje na primere dobre prakse i probleme u ostvarivanju prava dece,
 
-podsticanje intersektorske saradnje u stvaranju uslova za poštovanje prava i optimalni razvoj svakog deteta,
 
- promocija aktivnog učešća same dece u donošenju odluka koje ih se tiču,
 
- pokretanje inicijativa i novih akcija koje će doprinositi poboljšanju položaja dece u Srbiji i ostvarivanju njihovih prava. 

Koliko su sadržajem institucije koje u našoj opštini vode brigu o deci uspele da skrenu pažnju na ove ciljeve na vama je da prosudite, a mi smo zabeležili neke od aktivnosti.

Ovogodišnja Dečija nedelja imala je slogan "Gradimo mostove među generacijama - za radost svakog deteta.

Predškolska ustanova "Radost" dečiju nedelju obeležila je različitim sadržajima u svim svojim objektima u našoj opštini. Deca su posetila vatrogasnu jedinicu, stanicu policije, bili su u poseti pekarama, dragi gosti su bili u poljoprivrednim gazdinstvima roditelja čija deca su u vrtićima, na njihovom putu bila je Narodna biblioteka.Posetili su ih u njihovim vrtićima saobraćajni policajci, bio im je drag gost predsednik opštine, Radivoj Paroški, koji nije došao praznih ruku nego sa njim su stigli i slatkiši za naajmlađe. .

Glumci su se potrudili da privuku njihovu pažnju, tako da su odgledali pozorišne predstave na srpskom i mađarskom jeziku, kao i da uživsaju u čudeenom svetu lutaka. Nadalj je bio centar Biciklijade, gde su deca i roditelji zajednički vozili ulicama Nadalja, a održali su na radost dece i Palačinkijadu. U Turiji roditelji i deca su spremili Jesenju keceljijadu. Roditelji su pomogli da deca budu kreativna i ponesu zanimljive kecelje.

Ni ove godine nije izostao Maskenbal, kome se deca uvek posebno raduju.

Dečija nedelja bila je inspiracija da se pomogne devojčici Nađi iz Vrbasa, koja boluje od leukemije. Organizovana je humanitarna akcija "Da Nađa pobedi".

Osnovne škole iz naše opštine takođe su prošle sedmice bile u znaku dečije nedelje. Nizom događaja skrenuli su pažnju na važnost zdravog odrastanja, tako smo ispratili sportski dan u OŠ Jovan Jovanović Zmaj,

Nastavnica Blanka Kovač je za naš portal izjavila, da su iz svih viših razreda odabrana po dva učenika. Tako sastavljeni timovi su se takmičili u fudbalu, odbojci i “Između dve vatre”. Sva takmičenja su doneli mnogo uzbuđenja, a postignuti su sledeći rezultati:

- Što se tiče nižih razreda, i tu je bilo dosta uzbuđenja. Posebno su se takmičili drugi, a posebno treći razredi, I to u štefeti, u spretnosti, brzini I nadvlačenju konopca – saznajemo od učiteljice Snežane Stanojev. Po prelepom vremenu, deca su zaista uživala – rekla je ona.

U godini koja je na nacionalnom nivou posvećena međugeneracijskoj solidarnosti i Dečja nedelja će biti prilika da se podstakne stvaranje boljih uslova za ostvarivanje međugeneracijskih razumevanja i saradnje u našem društvu, u cilju kvalitetnog i optimalnog razvoja svakog deteta.


Program aktivnosti u OŠ Žarko Zrenjanin Uča u Nadalju bio je svakodnevni i raznolik, posvećen međugeneracijskoj solidarnosti i Dečja nedelja je bila prilika da se podstakne stvaranje boljih uslova za ostvarivanje međugeneracijskih razumevanja i saradnje u našem društvu, u cilju kvalitetnog i optimalnog razvoja svakog deteta.

Slično je bilo prošle nedelje i u OŠ "Vuk Karadžić", kao i u OŠ "Petar Drapšin" u Turiji.

Deca su naš najveći i jedini stvarni kapital, upravo zato ne smemo sebi dozvoliti da nas vreme u kome živimo i svakodnevne teškoće sa kojima se srećemo odvuku na drugu stranu i da zaboravimo da je dečiji zagrljaj nenadoknadiv. Poruka koju su nam deca poslala je više nego jasna - "Želimo srećno detinjstvo". Naš zadatak je da im to omogućimo.

 

 

  

Postavio: Administrator dana 2017.10.10

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPartneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin