Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/994/oktobarske-nagrade-josipu-pirmajeru-i-posthumno-slobodanu-radiu/

Verzija za štampu / To ScreenviewOKTOBARSKE NAGRADE JOSIPU PIRMAJERU I POSTHUMNO SLOBODANU RADIĆU


Ako je neko proslavio ime Srbobrana, onda je to Josip Pirmajer, živa legenda fudbalskih terena. Popularni Sepika, jedan je od Partizanovih beba koji je bio u timu crno belih, u sezoni 1965/66. i igrao finale Kupa evropskih šampiona u Briselu protiv čuvenog Reala iz Madrida.


Iako će odluku o tome kome će ove godine povodom obeležavanja Dana Srbobrana, 19.oktobra, pripasti Oktobarska nagrada doneti odbornici u skupštini, Srbobran.net saznaje da će za Oktobarsku nagradu biti predloženI inženjer Slobodan Radić (1946 - 2017) koji nas je iznenada, zauvek napustio u avgustu ove godine i Josip Pirmajer fudbalska i sportska legenda.

Oktobarska nagrada, Slobi Radiću trebala bi da bude dodeljena posthumno, a ostaće upamćen kao vredan i pošten čovek koji je u svom višedecenijskom društvenom i političkom angažmanu, uspešno obavljao, između ostalog u kratkom periodu, funkciju predsednika opštine Srbobran. Takođe bio je višegodišnji aktivista i predsednik SUBNOR-a u našoj opštini. Njegov rad je nemerljiv kada govorimo o jednoj od najdugovečnijih manifestacija u našoj opštini. Svoje ime upisao je zlatnim slovima u istorijat "Srbobranske brazde". Ove godine održana je osamnaesti put, a jedan od onih koji su bili među organizatorima, ali i realizatorima bio je Sloba Radić. 

Podsetićemo vas na našu priču o Slobi koju smo objavili u proleće 2016.godine. Skroman i fin čovek, kakv je već bio, umeo je da kaže da mu je najdraža titula "dede", koju je dobio zahvaljujući unucima, a zbog čega saznaćete u priči koju možda tada niste pročitali.

Kako saznaje Srbobran.net, biće predložen i Josip Pirmajer (1944.). Podsetićemo, 2009.godine Pirmajer je dobio specijalnu nagradu Sportskog saveza opštine Srbobran za sveukupni doprinos sportu koja je tada prvi prvi put dodeljena u okviru godišnjih nagrada za ostvarene sportske rezultate.

Uglavnom kada se spomene ime Josipa Pirmajera svi koji prate fudbal sete se tog velikog finala Kupa šampiona Evrope u Briselu. Partizan je izgubio od Reala, ali bez sumnje reč je o jednom od najvećih uspeha jugoslovenskog i srpskog fudbala svih vremena. Josip Pirmajer je odigrao svih devet utakmica na putu do finala, uključujući i finale protiv Reala, i postigao je i jedan gol, protiv Verdera iz Bremena u Beogradu.U jesen 1968. preselio se u Vojvodinu, tu proveo četiri sezone, a onda potpisao za francuski Nim (Nimes Olympique) za koji je igrao naredne dve i po godine. Karijeru je završio u FK Novi Sad, igrajući za "kanarince" od 1975. do kraja sezone 1976/77. Za reprezentaciju Jugoslavije Sepika je odigrao četiri utakmice.

Po završetku igračke karijere Josip Sepi Pirmajer se bavio trenerskim poslom, radeći u mnogim klubovima - Novom Sadu, Vojvodini, Bečeju, Sileksu, Elanu, Beogradu... Josip Pirmajer svoje penzionerske dane provodi u Srbobranu.

Evo dela govora koji je te 2009. godine, u slavu Josipa Pirmajera, prilikom dodele sportskih nagrada naše opštine održao Jovica Tanurdžić, publicista i novinar. Ovde možete da čujete zbog čega Jovica, čuvenog Sepiku naziva gromadom srbobranske varoši i zašto kaže za Pirmajera da je jedan od najboljih u istoriji Srbobrana:

Kada je te 2009.godine primao nagradu za doprinos sportu, Pirmajer se osvrnuo i na neke od najlepših uspomena koje ga vezuju za karijeru. Evo šta je tada rekao:

Teško da iko dobronameran može da ima bilo kakve primedbe da ova dva značajna Srbobranca, dobiju priznanje u okviru obeležavanja Dana Srbobrana, ali još jednom da ponovimo, odluku o tome doneće odbornici u skupštini čije zasedanje trebalo bi da bude narednih dana.

S.Š.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign