Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

PAUKOVA MREŽA


Mnogo je mitova i legendi o pauku. Činjenica je da život mužjaka pauka nije naivan jer najčešće bude pojeden od strane svoje partnerke. Pauk je bio inspiracija za jedan od najpoznatijih filmskih likova, čuvenog Spajdermena. Vozači se uglavnom plaše da im automobil ne odnese pauk. Elem, evo jedne zanimljive priče o ovom čudnom stvorenju...


Simbolika pauka ima različito značenje u različitim kulturama. U našim krajevima pauk obično simbolizuje pakost. Kod Grka je simbol posrnulog bića jer se, prema mitologiji, usudio da se takmiči u tkanju sa boginjom Atinom, zbog čega je bio kažnjen. Na istoku, pauk je simbol Stvoritelja jer tka mrežu i to produktima sopstvenog tela.

Niti mreže imaju radijalni raspored sto opet ukazuje na postanak svega što postoji jer je analogno sa zracima Sunca koji su izvor života na našoj planeti. Medjutim, on ima i lunarnu simboliku s obzirom na noćnu aktivnost. Može se shvatiti i kao gospodar sudbine jer je tka, po ugledu na svoju mrežu.U mnogim delovima Azije on simbolizuje dušu oslobodjenu iz tela.

U psihoanalitickom smislu, simbol je introvertnosti i narcizma jer preti okolini iz centra mreže koju je istkao. Njegov rad na tkanju mreže takodje može biti simbol inteligentnog usredsredjenja psihičke energije ali i opasnosti jer vreba i guši svoj plen.

Pauk može da simbolizuje zenu zavodnicu i/ili opsesivnu osobu. Ipak, zbog nežnih niti mreže koja može lako da pukne, pauk se može shvatiti i kao simbol nepostojanosti. Zbog niti koje luči, medjutim, pauk moze simbolizovati vezu stvoritelja i njegovog stvorenja kao i bilo kakvu vrstu povezanosti.To često moze biti velika majka koja teško ostvaruje separaciju sa svojom decom.

Generalno, pozitivna simbolika pauka se očituje kroz vrednoću, upornost, stvaralaštvo, mudrost, kreativnost, inspiraciju. Negativno značenje bi imao kroz agresivnost, krvožednost i uništavanje plena. Medjutim, na skali od pozitivnog ka negativnom i obrnuto, pauk je, pre svega, simbol transformacije baš zato sto stvara mrežu, lovi, kida niti a zatim krece ponovo u sledeći životni ciklus svog opstanka. 

Postavio: Administrator dana 2017.10.12

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPartneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin