Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

STIGLI SMO - "MUZIKOM DO SNOVA"!


Međunarodni festival horske muzike “Muzikom do snova“ podržan putem konkursa „Zajednici Zajedno“ kompanije NIS a.d. Novi Sad i opštine Srbobran održao se po prvi put u organizaciji Gradskog hora „Zora“ na čelu sa dirigentkinjom Jasminom Stolić.


Svoje impresije nakon festivala podelila je sa nama Jasmina Stolić voditeljka i dirigentkinja Gradskog hora "Zora":

„Malo je reći da sam prezadovoljna tokom i predstavljanim rezultatima festivala. Mislim da je najbolji svedok publika koja je napravila svojevrsni presedan, na moju veliku radost i iznenađenje svih izvođača, odajući svoje oduševljenje velikim ovacijama. Nakon što smo završili poslednju numeru Let the Sunshine in, sa svih 200 izvođača na sceni, još veće iznenađenje priredili su nam kada su se digli na noge i, višeminutnim neprekidnim aplauzom, odali priznanje našem radu. Prema rečima pripadnika najstarije kulturne publike, ovakav događaj nije viđen u opštini Srbobran. Muzika je umetnost koja se sluša i izvodi dušom i srcem. Istraživanja kažu da se horskim pevanjem rad otkucaja srca svih izvođača sihronizuje, da bi na kraju kucala kao jedno. Mislim da su svi izvođači na festivalu to iskusili, jer za muzički performans koji su zajedno izveli, zaista je potrebno sve te različite duše utopiti u jednu, a publika ih je vešto pratila u tome.

Naši gosti festivala bili su: Hor „Sokolai Balint Madrigal“ iz Orošhaze iz Mađarske na čelu sa dirigentom Miklošem Mošojgom, hor Visoke škole strukovnih studija za vaspitače „Mihailo Palov“ iz Vršca i Učiteljskog fakulkteta u Beogradu, nastavnog odeljenja u Vršcu pod mojim vođstvom, Tamburaški sastav „La Banda“ iz Novog Sada pod vođstvom Julijane Jovanović, koji je jedini ženski tamburaški sastav u Srbiji, rok orkestar iz Srbobrana, Gradski hor „Zora“ organizator festivala, pod mojim vođstvom, solisti na klaviru, el.gitari, bas gitari, bubnjevima, harmonici, flauti, perkusijama i mnogi drugi. Svi izvođači predstavili su se sa veoma zanimljivim repertoarom jer je i cilj festivala bilo negovanje različitosti u pogledu muzičkih žanrova i predstavljanju kulture.

Festival je najpre otvorio Gradski hor “Zora” koji je na repertoaru imao duhovnu i svetovnu muziku na različitim jezicima (srpski, mađarski, ruski, bugarski, engleski i latinski), kao i muziku tipičnu za naše područje. Najveću pažnju i emocije privukli su stihovi Govori Gospode, Svetog Vladike Nikolaja Velimirovića i ruska numera Gospodi pomiluj, posvećeni stradalim članovima hora Akademskog ansambla pesme i plesa Ruske armije „Aleksandrov”. Nakon njih nastupio je hor “Sokolai Balint Madriglal” iz Orošhaze, koji je svojom profesionalnošću zagrejao dlanove publike. Pored kompozicija tipičnih za njihovo područje veliku pažnju publike privukla je kompozicija Ride The Chariot, crnački gospel. Sledeći hor bio je najbrojniji, pomenuti ženski hor Visoke škole iz Vršca i Učiteljskog fakulteta u Beogradu, nastavnog odeljenja u Vršcu koji broji oko 70 članica. Na repertoaru su bile narodne kompozicije tipične za naše područje na srpskom, romskom i rumunskom jeziku. Veliko iznenađenje priredile su pre kompozicije Ajde Jano u aranžmanu Ilije Rajkovića, imitirajući svojim telom kišu i grumljavinu u pratnji svetlosnih efekata. Malo je reći da je publika ostala zatečena i ozarena nakon njihovog celokupnog predstavljanja. Svoju profesionalnost pokazale su i ženski tamburaški sastav „La Banda“ koji već tradicionalno nastupa i sarađuje sa Gradskim horom „Zora“. Na repertoaru su bile popularne i poznate kompozicije iz filmskih ostvarenja.

Najveću pažnju publike privukao je završni deo festivala na kom se opet predstavio Gradski hor „Zora“ sa gospel, džez, bluz, rok i pop muzikom, ali i različitim muzičkim performansima, tačnije određenim koreografijama u toku kompozicija. Velike aplauze izmamili su rok sastav iz Srbobrana koji je pratio te numere, a posebno solisti Firuca Čina, Dragan Vučković, Tijana Debeljački i Blanka Kovač. Kao što sam pomenula, najveće oduševljenje publike izazvale su kompozicije Let the Sunshine in i kompozicija koja je, na poziv publike, izvedena kao bis We are the Champions u kojima su svi izvođači bili na sceni i zajedničkim snagama izveli numere. Mislim da su ovakvi poduhvati veoma hrabri, ali sa druge strane potrebni kako bi prikazali moto svih izvođača – da im je muzika inspiracija. Nakon festivala usledilo je zajedničko druženje u Svečanoj sali gimnazije koje je zapravo predstavljalo samo nastavak druženja na sceni.

U ime svih izvođača mogu da kažem da nam je srce puno i da je ovo dovoljan motiv da nastavimo dalje sa još većim planovima i zadacima. Nadamo se daljoj podršci u opstanku i širenju ovog festivala, a verujemo da ćemo je imati. Takođe, moramo ponoviti da veliku zahvalnost dugujemo kompaniji NIS a.d. Novi Sad, generalnom sponzoru festivala, od koje smo i ranije dobijali podršku, kao i opštini Srbobran na čelu sa predsednikom Neškom Čestićem od kojih imamo najveću podršku.“

Još fotografija sa koncerta možete da vidite ovde.

  

Postavio: Administrator dana 2017.03.27   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 24
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen